top of page
Search
  • Writer's pictureMinna Toivonen

Miten piirretyt saimaannorpat heräsivät eloon

Tein keväällä HEO animaatio- ja sarjakuvalinjan päättötyöksi saimaannorpista kertovan animaation. Parin minuutin animaatiolle oli varattu työaikaa 4-5 viikkoa. Nyt syksyllä uusia ideoita pyöritellessä halusin käydä Aulikin ja Elmerin tarinan läpi ja kertoa, mitä animaation tekeminen pitää sisällään.


Idea lähti saimaannorppien pesintäongelmista lumen puutteen vuoksi. Muotoilin tarinan ensin synopsis-muotoon ja sitten käsikirjoitukseksi. Kuvakäsikirjoituksessa elävöitin tekstiä yksinkertaisella piirrostyylillä ja animatic-muodossa määrittelin kohtausten pituudet ja alustavan äänimaailman. Suunnitteluvaihe kannattaa tehdä huolellisesti, koska kuvakäsikirjoitus toimii oppaana koko animaation työstämisen aikana.


Sitten vihdoinkin pääsin hahmosuunnitteluvaiheeseen eli piirtämään! Herättelin kaikki hahmot eloon kuvailemalla niiden luonteen, ulkonäön, tavan liikkua ja erityispiirteet sekä piirtämällä ne eri kulmista. Hahmot kannattaa kuitenkin pitää melko yksinkertaisina – jokainen yksityiskohta kertaantuu piirrettäessä.Animointi vei ehdottomasti eniten aikaa. Animaatio tehtiin perinteisellä tyylillä kuva-kuvalta piirtämällä ja Adoben ohjelmien avulla. Piirsin skannatut luonnoskuvat ja pääkuvien väliin tarvittavat välikuvat puhtaaksi Animatessa. Videossa yhtä sekuntia kohden on 25 kuvaa ja animaatiossa riittää usein 12 kuvaa. Joka tapauksessa paljon piirtämistä. Huomasin jo piirtämisen alkuvaiheessa, että esimerkiksi norppien poskien ei tarvitse punoittaa. Saimaannorpalle tyypillisiä kuvioita ei voinut kuitenkaan jättää pois, joten oli aikamoinen askartelu, että ne jotenkin pysyivät norpan liikkeessä mukana. Ja sitten ne viiksikarvojen pisteet… Taustakuvat tein Photoshopissa ja yhdistin hahmoanimaation ja taustakuvat After Effectsissä ja samalla tein myös jotain maskauksia ja korjauksia. Tämän jälkeen editoin valmiit kohtaukset Premieressä. Sitten pari spiikkausta ja viimeistelin ääniraidan Auditionissa. Sitten vain napin painallus ja renderöin valmiin animaation ulos Premierestä. Niin helppoa...


No, ei se nyt kuitenkaan ihan niin helposti mennyt… norppatarina oli ensimmäinen piirrosanimaationi, samalla haastava, mutta myös todella palkitseva. Muutaman ylimääräisen mutkan kautta tekemällä kuitenkin oppii parhaiten!
Aulikki nappaamassa muikkupuhelinta männynrungosta on kuvattu kolmella vaiheella:

  1. Kuvakäsikirjoitus / animatic

  2. Animointi: Piirtäessä voidaan käyttää onion-skin -asetusta, jolloin samaan aikaan näkymässä on aiempi sekä tuleva kuva.

  3. Lopullinen animaatio, jossa on myös taustat.


Lopullinen animaatio kokonaisuudessaan näyttää tältä:
61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page